Gunnera Manicata bij Rotstuin april 16

De komende jaren maken zes kunstenaars het unieke karakter van de Hortus botanicus Haren opnieuw zichtbaar.

De Stichting Behoud Groene Hortus heeft projectbureau TAAK gevraagd om mee te denken hoe we van de Hortus Haren een plek kunnen maken waar natuur, cultuur en kunst samenkomen. Dat heeft o.a. geleid tot het project Hortus Haren, Verloren en Hervonden. Dit project bestaat uit zes artistieke ingrepen die worden verricht door kunstenaars, tuin- en/of landschapsontwerpers.

De zes kunstenaars verblijven tot eind 2017 ieder vier maanden in de Hortus Haren. Ze doen onderzoek naar de geschiedenis van de Hortus Haren, zijn planten en bezoekers. Hoe krachtig is de natuur? Hoe is de mens onderdeel van de natuur? Wat zijn de verhalen achter de bijzondere planten in de Hortus Haren?

Zo′n onderzoek leidt uiteindelijk tot een kunstwerk, installatie, interventie, toevoeging of ingreep in de tuinen, die nieuwe mogelijkheden, waarden of toepassingen van de Hortus verbeeldt. Gedurende de ontwikkelingen van deze projecten kunnen experts en geïnteresseerden van gedachten wisselen met de kunstenaars tijdens presentaties en workshops.

De eerste residency start in april 2016 wanneer Sjaak Langenberg en Rosé de Beer de spits afbijten, gevolgd door Wineke Gartz.

Lees meer over het project van Sjaak en Rosé: Hortus Sanare

Lees meer over het project van Wineke