hortus festival 2015

Het Hortus Festival is Nederlands groenste zomerfestival voor kamermuziek

Het HortusFestival staat bekend om zijn verrassende combinaties van sfeervolle locaties en bijzondere muziek. De concerten zijn intiem: het publiek zit dicht bij het podium en kan na afloop van de concerten eenvoudig contact maken met de musici. Het Hortus Festival programmeert elk jaar in juli en augustus concerten in de wondermooie tuinen van de Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, de Hortus Botanicus in Leiden en onze Hortus botanicus Haren. Het thema van het Hortus Festival 2016 is De Nieuwe Wereld: Amerika.

Lees meer over het programma.

Het in 2004 opgerichte HortusEnsemble is de vaste bespeler van het festival. Het ensemble legt zich toe op de authentieke uitvoering van kamermuziek uit de jaren 1850-1950 en neemt daarmee een unieke plaats in, in het Nederlandse muziekleven.

In 2015 was het thema van het Hortus Festival Nocturnes. De nacht is voor componisten als Schumann, Chopin, Poulenc en Schönberg een grote inspiratiebron geweest, ze schreven er prachtige werken over. Het Hortus Festival stond in 2015  daarom geheel in het teken van de nacht. In 2014 was het festivalthema Natuurlijk Beethoven. De elfde editie van het Hortus Festival bracht een eerbetoon aan componist Ludwig van Beethoven die meer met bomen had dan met mensen. De natuur was zijn grootste inspiratiebron, hij componeerde talrijke werken in de vrije natuur.